A community for Blockchain,
Artificial Intelligence and
Climate Change.

Doe mee! Usecases Climate Change

In oktober en november faciliteerde Techruption partner Stichting Climate Opportunities diverse Ideation sessies waar verschillende initiatieven uit naar voren zijn gekomen.
Wil jij of wil jouw bedrijf aansluiten bij één van deze initiatieven? Aarzel niet en neem contact met Lotte Loeber via lotte@smartclimateopportunities.com

Usecase: Digitaal huisdossier

Het Kadaster wil de drempel voor woningbezitters verlagen om duurzame maatregelen voor hun woning te nemen. Deze drempel wordt verlaagd door inzicht te genereren in de gegevens over de woning via één dossier/platform. De informatie moet geborgd worden door een onafhankelijke partij, en bevat bijvoorbeeld het energielabel, de WOZ waarde en een warmte verliesrekening van de woning. De eigenaar van de woning is de eigenaar van het dossier en bepaalt wie hier toegang tot krijgt. Dit kunnen bijvoorbeeld banken zijn wanneer je financiering voor je woning zoekt of een partij als MilieuCentraal wanneer je je woning aardgasvrij wil maken.

21 december van 13.00 tot 15.00u komt het Digitaal huisdossier bij elkaar. Wil jij meedoen aan dit initiatief en gelijk aanhaken op deze sessie? Laat het ons weten!

Lees meer

Usecase: Een Tesla voor iedereen

Het gebruik en opwekken van duurzame energie stijgt. Seizoenen hebben nog veel invloed op de mate waarin duurzame energie beschikbaar is. De opslag hiervan is niet makkelijk en duur. De Volksbank heeft daarom een initiatief geïntroduceerd om de Tesla Powerwall bereikbaar te maken voor consumenten: een Tesla voor iedereen!

Om de Powerwall daadwerkelijk bereikbaar te maken is het idee om banken dit product mee te laten financieren in de hypotheek bij de aankoop van een woning. Energieleveranciers kunnen gebruik maken van de energieopslag en dit verrekenen met de bank. Eneco werkt al aan dit initiatief.

Lees meer

Usecase: Urban Food Factory

Door de toenemende verstedelijking staat de productie van gezonde en veilige voeding in de stedelijke omgeving hoog op de agenda. Circulaire autarkische gebouwen en productiemiddelen maken volledig geïndustrialiseerde voedselproductie dicht bij de consument mogelijk. Dit onder andere door inzet van biobased bouwmaterialen, intensieve datameting en –analyse, realtimeprocesbesturing, zelfsturende klimaatbeheersing, duurzame energieopwekking, gesloten waterbalans, zuiverende luchtbalans en energiezuinige en gestuurde groeiverlichting.

Lees meer

Usecase: Start-up Blockheating

Aan de achterkant van onze digitale revolutie, staan loodsen vol computers continu te draaien. De warmte die hierbij vrij komt, wordt in de meeste gevallen weggegooid. Tuinders stoken iedere dag gas om de planten van warmte te voorzien. Door deze partijen bij elkaar te brengen kan de warmte hergebruikt worden, waardoor een significante gasreductie kan worden behaald.

Start-up Blockheating ontwikkelt hiervoor mobile datacenters waarbij de warmte zinvol ingezet kan worden. Op het moment wordt er gewerkt naar een 100 kw pilot.

Voor de ontwikkeling van deze pilot is de juiste kennis aanwezig bij Blockheating. Echter is dit ook het moment om vooruit te kijken, daar kunnen we alle hulp bij gebruiken. Concreet zijn we op zoek naar HR en Legal ondersteuning.

Lees meer